Ανοίγει ο φάκελος των υποκλοπών


Νέα έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε καταλήξει στο αρχείο ως έγκλημα …αγνώστου πατρός! Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας κ. Ιωάννης Σακελλάκος έδωσε εντολή να ανασυρθεί ο φάκελος από το αρχείο και να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διακεκριμένης κατασκοπείας.

Αφορμή αποτέλεσε έγγραφο του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο οποίος ζητούσε να εξεταστεί και πάλι η υπόθεση.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει οι τότε υπουργοί Αναστάσης Παπαληγούρας, Γιώργος Βουλγαράκης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μέσω ενός ειδικού παράνομου λογισμικού στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων της εταιρείας Vodafone και με τη χρήση 14 καρτοκινητών «σκιών», υποκλέπτονταν την περίοδο 2004 – 2005 οι τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών προσώπων, υπουργών, επιχειρηματικών, υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του δημοσίου τομέα, κ.ά. Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιοι έκαναν τις υποκλοπές και ποιοι είναι «ηθικοί αυτουργοί» του σκανδάλου, καθώς η μαραθώνια ανακριτική έρευνα κατέληξε στο….πουθενά.

Έτσι, η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών το καλοκαίρι του 2007, με αποτέλεσμα οι υποκλοπές να αποτελούν ένα έγκλημα χωρίς δράστες! Σαφείς απαντήσεις δεν υπήρξαν, όμως, ούτε και τις συνθήκες θανάτου του 39χρονου στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου του 2005.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διωτής, ο οποίος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Τσαλικίδης αυτοκτόνησε και η αυτοκτονία του συνδέεται αιτιωδώς με τις υποκλοπές.…

Αρχικά για τις υποκλοπές είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το αυτονόητο, δηλαδή για το πλημμέλημα της «παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων» σε βαθμό πλημμελήματος. Τη δίωξη είχε ασκήσει ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Το αδίκημα, όμως, δεν προσωποποιήθηκε ποτέ, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί.

πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου