Μια ματιά στις αλλάγες που αφορούν την παιδεία

Ραγδαίες αλλαγές στην εκπαίδευση ετοιμάζονται από την κυβέρνηση σε βάθος τριετίας . Το υπουργείο παιδείας έδωσε ένα περίγραμμα για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην εισαγωγή των σπουδαστών σε αυτή, το αναλυτικό πρόγραμμα των αλλαγών αναμένεται αρχές του νέου έτους όπου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση.

Οι μαθητές της σημερινής Γ' γυμνασίου (για αυτούς θα ισχύσουν οι αλλαγές) θα έρχονται σε μια νέα Α' λυκείου και στις Β' και Γ' λυκείου θα υπάρχει αξιολόγηση της επίδοσης τους και βάσει αυτής της αξιολόγησης θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα στο τέλος της Γ' λυκείου.

Οι σπουδαστές θα εισάγονται από το λύκειο σε σχολή ή ακόμα και σε πανεπιστήμια (όπως το Πάντειο) και όχι σε τμήματα. Το πρώτο έτος στα Α.Ε.Ι θα λειτουργεί ως προπαρασκευαστικό όπου θα αποφασίζεται σε πιο τμήμα θα μπουν.

Με λίγα λόγια καταργείται το σύστημα των πανελλαδικών όπως υπήρχε σήμερα. Αυτό μπορεί από πολλούς να θεωρείτε υπέρ αλλά πιθανός να χάνεται ένα τεράστιο πλεονέκτημα των πανελλαδικών, η αξιοκρατία. Κανείς πανεπιστημιακός δεν μπορούσε να εισάγει στη σχολή του συγγενής , φίλους ή να κάνει διάφορες χάρες ,με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε κάποιους.

Το υπουργείο παιδείας δήλωσε ότι πλέον στις εξετάσεις εισαγωγής αλλά και στις εξεταστικές περιόδους ο καθηγητής δεν θα βλέπει τον όνομα του Σπουδαστή  όπως γίνεται και στις πανελλαδικές σήμερα.

Σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ με πτυχία που δεν είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, αναμένεται να προβεί σύντομα η κυβέρνηση. Μία ενέργεια που έρχεται να διορθώσει λάθη παλιότερων ετών που αφορούσαν τη δημιουργία ΤΕΙ με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αναβάθμιση αφού εκεί που υπήρχαν πτυχία χωρίς αντίκρισμα τώρα απλά δεν υπάρχουν πτυχία.

Πλέον αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης καθώς οι φοιτητές συμμετέχουν σε εργασίες κατά τη διάρκεια και όχι μόνο στο τέλος του εξαμήνου. 

Επιπλέον τα ιδρύματα θα διοικούνται από Mangers, θα υπάρχει αξιολόγηση από ξένους οίκους και βάσει αυτής θα εξαρτάται η χρηματοδότηση , οι φοιτητές δεν θα εμπλέκονται στη διοίκηση , οι πρύτανεις θα ασχολούνται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα και θα επιβληθεί πλαφόν για το μέγιστο χρόνο σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου