Δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία


Τη διαβεβαίωση ότι η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά την Δευτέρα για 1,4 εκατομμύρια μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων θα εξελιχθεί ομαλά, διαψεύδοντας τις «κασσάνδρες» που μιλούσαν για χάος στα σχολεία, έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι, προσδιόρισε τα κενά που έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα σε περίπου 2600, λιγότερα δηλαδή από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, τονίζοντας ότι αν δεν είχαν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων εκπ[αιδευτικών και των μειωμένων μόνιμων προσλήψεων, θα έφταναν πράγματι τις 20.000. Τα όποια επιπλέον κενά προκύψουν με την έναρξη των μαθημάτων θα καλυφθούν με πρόσθετες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.

«Όσοι θέλησαν να επενδύσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά, βλέπουν την προσπάθειά τους να πέφτει στο κενό. Στη δυσκολότερη χρονιά, κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα του αριθμού των μαθητών ανα τάξη για τον οποίον έχουν κάνει πολύ λόγο οι εκπαιδευτικές ενώσεις υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται να στοιβαχθούν τα παιδιά σε μεγάλα Τμήματα, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «διάλογο κωφών επί πολλούς μήνες» και ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα με 30 μαθητές. Επίσης τόνισε ότι το 87% των σχολικών βιβλίων βρίσκονται ήδη στα σχολεία. Συμπλήρωσε ότι κανονικά θα λειτουργήσουν και τα 800 ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, καθώς έγινε η αναγκαία μετακίνηση εκπαιδευτικών απο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διορίζονται 815 στο χώρο της Φυσικής Αγωγής, της Πληροφορικής και των Αγγλικών και αντίστοιχα 1.000 άτομα στην Αισθητική Αγωγή, δηλαδή στο θέατρο, στη μουσική και στα καλλιτεχνικά.

Πάντως, όπως παραδέχθηκαν τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ο θεσμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, το περίφημο «κρατικό φροντιστήριο», εφέτος θα περιοριστεί σημαντικά καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιήθηκε αποτελεσματικά, ενώ ακόμα οφείλονται τα δεδουλευμένα στους καθηγητές που εργάστηκαν. Ετσι εφέτος θα εφαρμοστεί κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά σχολεία, στα πλαίσια των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ενώ για άλλα σχολεία που ενδεχομένως εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα χρησιμοποιηθεί και το διαδίκτυο.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ.Ι. Πανάρετος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις και η ενημερωτική εγκύκλιος με τις κατηγορίες δικαιουμένων αιτήσεως μετεγγραφής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οπότε θα ανακοινωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες.

πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου