Αλλάζουν όλα από του χρόνου στο Λύκειο

Αλλάζουν όλα από του χρόνου στο Λύκειο και οι φετινοί μαθητές της Γ’ Γυμνασίου θα αντιμετωπίσουν μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Από τη σχολική χρονιά 2011-12 η Α’ Λυκείου θα έχει καινούργιο πρόγραμμα.

Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν του χρόνου τα μαθήματα της Α’ Λυκείου θα φοιτήσουν σε μια Β’ και Γ’ Λυκείου τελείως διαφορετική, με πολύ λίγα μαθήματα.

Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία θα διδάσκονται για διπλάσιο αριθμό ωρών μέσα στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο. Ο βαθμός θα συνδέεται με τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Αυτό, όμως, σημαίνει αλλαγή και στα Πανεπιστήμια.

Το τοπίο που θα διαμορφωθεί του χρόνου στα Λύκεια περιέγραψε, σε χθεσινή συνέντευξή της στο MEGA, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Τόνισε, δε, ότι «ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ». Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε: «Το Λύκειο δεν θα αλλάξει για να αλλάξουν οι εξετάσεις. Γι’ αυτό και τη συζήτηση για το Λύκειο θα την κάνουμε χωριστά. Το Λύκειο θα είναι μια αυτόνομη μονάδα, όπου το παιδί ως πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει τη γνώση του».

Για φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει αναδιάρθρωση της ύλης –λιγότερη ύλη, περισσότερος χρόνος. Στα 800 ολοήμερα σχολεία, όπου φοιτά το 1/3 των παιδιών, δίνεται ειδικό βάρος στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Εισάγεται ο θεσμός της Φιλαναγνωσίας, περισσότερες ώρες Ελληνικά με λιγότερη ύλη. Η ξένη γλώσσα και τα μαθηματικά διδάσκονται από την Α’ Δημοτικού. Με τα 800 ολοήμερα σχολεία δημιουργούνται και 2.000 θέσεις εργασίας.

Το «ψηφιακό σχολείο» τίθεται για πρώτη φορά σε λειτουργία. Στο Δημοτικό θα πάνε φορητά εργαστήρια με υπολογιστές, που θα μπαίνουν στις τάξεις για να γίνεται το μάθημα. Μπαίνουν διαδραστικοί πίνακες στη Β’ Γυμνασίου. Όλα τα μαθήματα της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, όλου του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα είναι στο Διαδίκτυο και εάν το παιδί μπει, για παράδειγμα, στο μάθημα της Φυσικής, θα μπορεί να κάνει μόνο του το πείραμα από το σπίτι.

Τα παιδιά στο Λύκειο θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το Διαδίκτυο. Θα μπορεί, από φέτος, ένα παιδί που θέλει να δώσει Μαθηματικά να μπαίνει στο κομπιούτερ του, να βλέπει όλη τη διδασκαλία, να βλέπει καθηγητή να διδάσκει, να γίνονται ερωτήσεις. Αλλάζουν τα πάντα.

Αυστηροί έλεγχοι για τις μετεγγραφές
Σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών, τη σίτιση και τη στέγαση, οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Οι φοιτητές που επιθυμούν μετεγγραφή για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συμπληρώνουν αίτηση για ομοειδείς σχολές και θα κατατάσσονται με βάση τα μόριά τους. Οι μετεγγραφές θα γίνουν αυτόματα, στη συνέχεια θα διενεργηθεί ο έλεγχος και, εάν διαπιστωθούν πλασματικά ή ψεύτικα στοιχεία, ο φοιτητής δεν θα έχει δικαίωμα εγγραφής σε καμία σχολή.

πηγή:apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου