Νέο Polo GTI


Ολόκληρη η τωρινή γενιά του Polo μοιάζει με το Golf σε βαθμό παρεξηγήσεως.
 Η στρατηγική αυτή, που έχει ως στόχο να φέρει στη μικρή κατηγορία κάτι από την αύρα του μικρομεσαίου της γερμανικής εταιρείας, κορυφώνεται με το λανσάρισμα της έκδοσης GTI. Το κορυφαίο Polo και το αντίστοιχο Golf μοιάζουν σε αυτή την περίπτωση σαν δύο σταγόνες νερό με διαφορά μόνο στο μέγεθος. Αυτή είναι μια καλή αρχή. Το Polo GTI σε φτιάχνει με την όψη του και συνεχίζει το ίδιο γοητευτικά και με το άνοιγμα της πόρτας και την αποκάλυψη του σπορ καθίσματος με τα τονισμένα άκρα γύρω από την πλάτη οδηγού και την κλασσική πλέον καρό επένδυση να θυμίζει τα Golf GTI από σήμερα μέχρι και πίσω στο «μακρινό» 1976.
Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το 20βάλβιδο σύνολο των 1,8 λίτρων που εφοδίαζε το αμέσως προγενέστερο Polo GTI ήταν μάλλον εκτός θέματος ήδη στην κανονική του εποχή, το 2006, πόσο μάλλον να επιζούσε κάτω από το εμπρός καπό του Polo εν έτει 2010, με όλες τις γνωστές οικονομικές συγκυρίες. Άλλωστε το γκρουπ της VW είχε δείξει τις προθέσεις του σχετικά με τα μικρά γρήγορα μοντέλα των εταιρειών όταν πριν από λίγο καιρό είχε λανσάρει τα Seat Ibiza FR και Cupra.
Τι καλύτερο τεχνικό «κορμό» να διαλέξει κανείς λοιπόν εκτός από τον 1.4 TSI των 180 ίππων και το επτάρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη προκειμένου να «χτίσει» το γρηγορότερο μοντέλο στην γκάμα του Polo. Τη σοφία του downsizing μαρτυρούν οι αριθμοί: το σπριντ «0-100» γίνεται σε 6,9 δλ., η τελική ταχύτητα είναι 229 χλμ./ώρα και η μέση κατανάλωση όπως την ανακοινώνει η VW είναι 5,9 λίτρα/100 χλμ. γεγονός που συνεπάγεται ρύπους μόλις 139 γρ./χλμ και –προφανώς εύκολη- συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro 5.
Στο δρόμο το νέο σετ πιο σφικτών αμορτισέρ και ειδικά ρυθμισμένων ελατηρίων χαμηλώνουν το αμάξωμα κατά 15 χιλ. και περιορίζουν αισθητά τις κλίσεις. Στη συχνά βρεγμένη, στο πλαίσιο της παρουσίασης, γερμανική άσφαλτο, η συμπεριφορά του οχήματος ήταν ουδέτερη εκμεταλλευόμενο το καλό αλλά όχι ενοχλητικά σφικτό «στήσιμό», το γνωστό πλέον ηλεκτρονικό κλείδωμα του διαφορικού XDS και τα στάνταρ ελαστικά 215/40 σε ζάντες 17 ιντσών με εμφάνιση -τι άλλο;- ίδια με τις αντίστοιχες του Golf GTI.
Το νέο Polo GTI το περιμένουμε στην Ελλάδα περί τα τέλη Ιουνίου με τιμές που γίνονται προσπάθειες για να συγκρατηθούν ίσως και κάτω από τις 20.000 ευρώ._K.M.


πηγή:4 τροχοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου